La nostra Webquest

Si vols veure la nostra Webquest clica sobre el títol: I perquè no ho parlem? Tant si t'ha agradat com si no, ens agradaria sentir els teus comentaris.

diumenge, 20 de desembre del 2009

TANCAMENT DE L'ASSIGNATURA I AVALUACIÓ

Tothom diu que quan un pensament és massa complex, que quan una situació t'aclapara o estás massa capficada en una cosa i tens el cap tan emboirat que no veus res clar, ho escriguis; diuen que escriure és un exercici fantàstic per organitzar les idees, els pensaments i sovint veure la llum al final del túnel. Jo sempre m'he organitzat amb llistes, llistes de coses (de la compra, d'esdeveniments, de tasques que he de fer, de pensaments, d'idees...) i això m'ajuda a viure i sobreviure en un món on hi ha massa coses que fer i pensar i massa poc temps.
En aquesta assignatura he substituit les llistes pel blog, el blog per a reflexionar, per a escriure i donar paraules a allò que ronroneja pel cap. Així doncs, considero que el blog m'ha ajudat a totes aquestes coses, però bàsicament, m'ha ajudat a aclarir les idees, ja que escriure sobre una cosa que no domines no és tasca fàcil, i menys si hi ha la possibilitat que ho llegeixin força persones... això m'ha fet reflexionar, escriure, repassar apunts, refrescar idees, tornar a reflexionar, reescriure... fins arribar al que he anat escrivint.
Sincerament, no sé quin ús en faré desprès de l'assignatura... m'agradaria pensar que el continuaré fent servir d'una manera o altra, tot i que probablement, si l'ús del blog no hagués estat avaluat potser no l'hagués fet servir, així que no ho tinc gaire clar...
Pel que fa a l'assignatura, i a la relectura de les entrades, veig que al llarg de les diferents entrades faig servir els conceptes teòrics cada cop amb més propietat, el que a la primera entrada eren dubtes a l'última són conceptes molt més clars. M'ha agradat veure la importància que li he donat a la lectura d'opinions dels companys i companyes (mitjançant els blogs, el debat, el treball en grup...) crec que això ens enriqueix com a futurs psicopedagogs, on el treball en equip, col·laboratiu serà fonamental en el nostre dia a dia. Respectar i descobrir noves maneres (de fer, de pensar, de parlar, de cuinar...), en definitiva, de viure i d'entendre el món, és vital per al nostre futur.

diumenge, 13 de desembre del 2009

Avaluació de recursos per a treballar la interculturalitat en línia

Jo he analitzat la Webquest "La Sàmia i la Marta comparteixen els seus països"
La WebQuest "La Sàmia i la Marta comparteixen els seus països" és un recurs interessant per introduir alguns conceptes molt bàsics d'educació intercultural.
Tot i que es parteix d'un Nivell bàsic d'interculturalitat, és interessant perquè possibilita un primer pas de coneixement sobre les diverses cultures. Això facilita no nomès aquesta primer contacte amb conceptes interculturals, sinó el diàleg entre persones envers aquests conceptes.
Tot i que és un recurs amb poca profunditat, el trobo interessant per iniciar un treball més proper a la multiculturalitat que a la interculturalitat, però en alguns contextos i dinàmiques escolars cal iniciar el camí amb petits passos.
Alguns apartats de la WebQuest, però, queden poc aprofundits, i això cal ser-ne conscient per tal d'ampliar-ho.
En primer lloc, li manca una guia didàctica que en faciliti l'aplicació pràctica per part dels docents o altres professionals, això ajudaria a entendre quins continguts es treballen i la dinàmica necessària per a treure el màxim suc del recurs.
Així mateix, és molt superficial la rúbrica d'avaluació, i caldria ampliar-la per a garantir un bona autoavaluació tant del procés seguit com dels aprenentatges efectuats.
Per últim, m'agradaria específicar el perquè de la meva tria, si considero que és un recurs superficial. Bé, he triat precisament una WebQuest d'aquest tipus per elaborar una crítica sobre els materials que circulen a la xarxa. És veritat que la xarxa ens proporciona multitut de recursos i materials, i cal saber extreure de cadascún d'ells allò essencial, esdevenint crític per utilitzar cada tipus de recurs a allò estrictament necessàri, és a dir, hem de ser conscients que per molt que la nostra intenció sigui treballar al màxim conceptes interculturals no tot el material que tinguem al nostre abast garantirà l'èxit, sinó que hem d'aprendre a seleccionar-lo i classificar-lo per a utilitzar-lo en el context exacte amb el potencial educatiu que té.

dimarts, 8 de desembre del 2009

3. SEGUIMENT I EVOLUCIÓ DE LA WEBQUEST

La nostra webquest s'emmarca en el context de formació del professorat de l'IES on es situa el cas de la PAC1. El fet d'escollir destinar-la al professorat en comptes de l'alumnat va sorgir al grup com un repte més, tot i que érem conscients que això en complicava una mica més la confecció. En un principi, la idea va ser molt ambigua, i ens ha costat de concretar-la, ja que hi havia massa aspectes a tractar, fins que hem tirat pel dret i hem decidir centrar-nos en la resolució de conflictes com a recurs o estratègia per afrontar el dia a dia en un centre escolar.
Per altra banda, el fet de no tractar específicament un aspecte d'intercultural (teòricament parlant), ens ha dificultat enllaçar o reflectir aquells aspectes més teòrics de l'assignatura amb el que volíem treballar en la Webquest. Això ens ha fet tornar a reflexionar sobre el contingut d'aquesta, però creiem fermament que la nostra proposta defensa i treballa aspectes bàsics per a aprendre i conviure amb la diferència, ja sigui per qüestions de raça, cultura, edat, sexe, interessos... i que entendre i treballar l'aprenentatge a través dels conflictes que això genera és bàsic en l'educació intercultural.
És des d'aquest punt de vista que situem la nostra Webquest en un Nivell mitjà d'interculturalitat o de resolució de conflictes de valors. Si clarament la nostra webquest és una defensa de la mediació com a mitjà per a establir diàleg entre persones per a negociar amb l’objectiu final d’arribar a un consens, és a dir, a una resolució pacífica de conflictes, crec que estem potenciant aquest nivell d’interculturalitat. D'altra banda, tenint en compte que el desenvolupament de les activitats implica debat i treball en grup per arribar a respostes conjuntes, d’alguna manera també estem potenciant la negociació i el consens com a eina de treball, és a dir, el segon nivell d’interculturalitat.
Pel que fa al treball en grup, ha sigut complex, primer per la falta de temps i consens per iniciar la PAC, desprès per la falta de resposta d'una companya que finalment va abandonar el grup i que va influir en el retard per organitzar les tasques. No obstant crec que les dues persones que finalment hem composat el grup hem sabut vèncer les adversitats i tirar endavant el projecte amb força empenta i il·lusió: un cop assumits els inconvenients ens hi hem dedicat a fons.
Per organitzar-nos ens hem dividit els apartats de la Webquest, i les tasques posteriors. De tal manera que jo m'he encarregat de la Introducció i El procés així com de tota la part tècnica de la Webquest (dissenyar-la, crear-la i penjar tots els apartats, amb les imatges, els enllaços...), tot i aquesta divisió de tasques, ens hem mantingut en contacte en tot moment, fent aportacions i variacions a totes les tasques de la PAC a fi de millorar-la.
Crec que finalment hem fet una bona feina, i hem sabut crear un clima de confiança i equilibri necessaris per a dur a terme la PAC.
Aquesta és la nostra WQ, si algú s'anima a entrar-hi agraïrem els seus comentaris!
http://phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_tabbed_w5.php?id_actividad=5032

dilluns, 16 de novembre del 2009

2. Debat

A vegades com més temps tens més et despistes, això ha fet que faci aquesta aportació amb una mica de retard.

En el tema del debat, com la majoria dels meus companys i companyes, opino que ha estat molt interessant. Obviament, per molt que llegim, experimentem o sabem, no hi ha res com compartir per veure, entendre i conèixer altres maneres d'enfocar una mateixa qüestió. La meva primera postura, a nivell individual, sense haver llegit res del debat, era pensar que els jocs eren racistes tot i que no fomentaven el racisme, és a dir, que tenien un treball pedagògic de conscienciació i contrastació d'estereotips.

El debat però va ajudar-me a veure altres punts de vista, opinions de companys i companyes que tenien claríssim que fomentaven el racisme van fer-me dubtar i qüestionar-me si aquells esquemes que jo tenia en un principi eren tan clars, i van fer-me mirar i remirar aquells conceptes teòrics per veure com podia argumentar les meves aportacions. Per aquesta raó, vaig esperar a que molts companys i companyes fèssin les seves intervencions, per tal de donar temps a aclarir tots aquells conceptes que em ballaven pel cap.

Crec que la principal dificultat del debat va recaure en mantenir les dues carpetes amb aportacions adecuades a les preguntes formulades,ja que van barrejar-se aportacions i argumentacions d'una carpeta a l'altra.

A títol personal, les meves dificultats més grans han estat en fonamentar les meves argumentacions amb qüestions teòriques que no dominava, em calia tenir clar que volia dir i buscar en les lectures dels mòduls aquells conceptes teòrics que sostenien les meves aportacions.

dijous, 24 de setembre del 2009

PRIMERA ENTRADA

Normalment, cada nova assignatura que comencem a la UOC se'ns demana el mateix... expectatives envers l'assignatura, i sempre tinc el mateix problema, no sé que dir!!!
Quines són les meves expectatives d'aprenentatge en relació a la Interculturalitat i l'educació? Ja són uns quants anys els que fa que em dedico a la docència, gràcies al meu pèriode com a substituta vaig gaudir i aprendre en un munt d'escoles del baix llobregat, totes diferents, totes amb les seves particularitats, però totes elles tenien en comú una cosa: el nombre creixent de nens i nenes nouvinguts amb arrels, cultures i ètnies diferents que provocaven nous desafiaments en la docència, tant enclaustrada fins ara. Així doncs, les meves expectatives envers l'assignatura van relacionades a la meva experiència, espero que m'aporti noves visions, noves idees de gestió de la multi o interculturalitat (encara no ho tinc clar) que vivim el dia a dia en les nostres escoles.
No crec, per tant, i així ho espero, que siguin necessàries continguts o competències específiques per a abordar la interculturalitat, crec que qui hagi viscut o estigui vivint la diversitat actual de les escoles serà capaç d'abordar el que l'assignatura pot aportar.
Respecte al blog, he de confessar que vaig iniciar-lo en una altra assignatura de la UOC, i que gràcies a aquesta vaig començar una experiència educativa, per mi molt enriquidora, de narrar el dia a dia de la USEE en la que treballo a travès d'un blog. Així doncs, no és res nou, això sí, espero que amb la lectura de les reflexions dels blogs dels companys i companyes espero enriquir el meu pròpi aprenentatge.

dimecres, 23 de setembre del 2009

BENVINGUTS I BENVINGUDES


Hola a tothom!!!

Estic molt contenta de tenir el meu bloc, doncs tot i que ho havia pensat alguns cops mai ho havia portat a la pràctica.
Així doncs, neix aquest bloc com a requeriment de l'assignatura Interculturalitat i educació de la UOC, però que se'ns dubte faré servir també a títol personal.
Per a tots aquells i aquelles que llegiu la meva pàgina des de la UOC espero que us agradi, i compteu amb mi pel que calgui, per a la resta espero que em deixeu entrar de tant en tant per la finestra del vostre ordinador.

Un petò per tots i totes